Het is ongelofelijk hoeveel bedrijven nog niets met video doen. Videomarketing is hot!

De mogelijkheden van video zijn "eindeloos". De term bedrijfsfilm is een term die zoveel omvat dat het tegelijkertijd weer niets zegt. Daarom is het goed om specifiek te zijn. Steeds meer bedrijven gebruiken video als marketingtool. Het is van belang om goed te weten wat je wilt bereiken met je video. In dit artikel leg ik meer uit wat videomarketing is en hoe je het zou kunnen inzetten.

Wat is video marketing?

Video krijgt in 2020 een nog belangrijker marktaandeel. Om aan te geven wat videomarketing is vertel ik eerst wat het NIET is. Veel bedrijven laten een video maken. Deze wordt dan op hun socials of website geplaatst in de hoop dat er veel views volgen. De verwachtingen zijn hoog maar de resultaten vallen tegen. Vergelijk het met een kok die werkt in een vegetarisch restaurant en die besluit om toch maar vlees op de kaart te zetten. Het vlees is goed bereid, lekker van smaak. Maar niemand bestelt het. Logisch toch? Dit werkt bij video hetzelfde. Plaats je jouw video op een plek waar je klanten niet zitten, dan zullen ze de boodschap ook niet vinden.

Goede research is van essentieel belang om de juiste boodschap te vinden én zorg dat de video dáár terecht komt waar jouw doelgroep zich bevind. Dat is video marketing!

 

Waarom videomarketing?

Laat jezelf overtuigen door een studie van onder andere Hubspot.Hieruit komt naar voren dat video helpt bij branding en sales. Belangrijker nog is dat het mensen beinvloed in hun aankoopgedrag. Uit deze studie blijkt dat 64% van de mensen beinvloed wordt door video's in hun beslissing tot wel of niet overgaan tot een aankoop.

facts video marketing Hubspot

Bekijk het maar met je video...

Meer dan 70% van de consumenten zegt dat het meerendeel van de video's die ze te zien krijgen van bedrijven NIET de moeite zijn om te bekijken.... dit staat haaks op de bewering dat videomarketing hot is.

Als ik zelf een video krijg te zien die mij niet boeit, dan klik hem ook weg. De reden hiervan kan divers zijn: slechte video, niet relevant voor mij, herhalend etc.. Wat kunnen marketeers hiervan leren? Het is niet zo moeilijk. Biedt geen olijven aan baby's aan en geen geprakt eten aan 20'ers. Zorg dat je relevant bent. Hoe zorg je dan er als bedrijf voor dat je de kloof overbrugt in je video die mensen willen zien? Tip: ontwikkel je boodschap terwijl je op de stoel van je klant zit. Het is zo verleidelijk om vanuit je bedrijf te denken maar ontwikkel je boodschap van de schoenen van de klant.

Stel jezelf de volgende vragen. Wat is zijn huidige situatie en wat is zijn gewenste situatie? Vul het gat tussen de huidige situatie en gewenste situatie in en je hebt je boodschap te pakken. Maak vervolgens een video op de grens van humor/inhoud en maak het persoonlijk. Zorg er daarna voor dat de video op de plek komt waar de mensen zitten die jij zoekt. Dit klinkt overigens eenvoudiger dan het is.

Een kanttekening bij humor is wel op zijn plek vind ik.

Hoewel humor boven aan de grafieken staat als manier waarbij de kans het grootst kans is dat kijkers video's willen kijken, delen of voorzien van een opmerking, is het zeker niet de enige effeectie manier. Emotionele video's en video's die een kijkje in de keuken geven zorgen vaak voor een hoge mate van authenticiteit en vertrouwen. En dat is wat mensen willen!

Trial and error

1 video = geen video. De kans dat je gelijk raak schiet met je (video)marketing strategie is aanwezig maar het is geen garantie. Testen is echt noodzakelijk. Veel marketeers (waaronder wij) doen aan A/B testing. Een beproefde methode om te kijken welke video/plaatje of tekst het beste werkt. Huh, wat zeg je nu? Plaatje of tekst? Ja, het één sluit het ander niet uit. Bewezen is wèl dat video voor veel conversie zorgt. Maar dat wil niet zeggen dat de andere manieren niet werken. Het is en blijft maatwerk!

 

Strategie sessie

Wil je eens (vrijblijvend) sparren over een online videocampagne voor jouw bedrijf, of denk je dat videomarketing niets voor je is? Dan denk ik graag met je mee. Wellicht kan je mij ervan overtuigen dat het voor jou inderdaad niet werkt :)

Neem gerust contact met mij op of met Inc.Partners

 

Geplaatst door
Martijn Rondel

Het verhaal moet altijd kloppen. Ik verplaats me altijd in de klant van de klant. Zo beredeneren wij waar wij iemand mee kunnen helpen. Marketing en video gaan zeer goed samen in deze tijd. Inmiddels heb ik me gespecialiseerd in het opzetten van video-campagnes.

Gerelateerd nieuws

Wil jij ook een professionele bedrijfsfilm?

In al onze projecten zoeken wij iets nieuws. Omdat elk bedrijf uniek is door de mensen die er werken.